Autoschade: wel of niet claimen bij de verzekeraar

06 May 2021

Het claimen van autoschade lijkt een vrij logische stap wanneer u schade heeft gereden. Toch is het niet altijd verstandig om autoschade bij uw verzekeraar te claimen. Afhankelijk van de grootte en oorzaak van de schade kunt u het beste bepalen of u de schade moet claimen of niet. In deze blog vertellen wij u meer over schadevrije jaren, de bonus-malus ladder en het wel of niet claimen van uw autoschade.  

Schadevrije jaren

Heeft iemand anders schade veroorzaakt aan uw auto? Dan wordt de schade volledig vergoedt door de verzekering van de tegenpartij. Bent u zelf verantwoordelijk voor de schade? Dan staat u voor de keuze om de schade zelf te betalen of te claimen bij de verzekering (let op: voor het claimen van deze schade dient u all-risk verzekerd te zijn). In de meeste gevallen is het aan te raden om kleinere schades aan de auto zelf te betalen. Bij het maken van de keuze of u de autoschade wel of niet gaat claimen bekijkt u het effect van het claimen van de schade op het aantal schadevrije jaren. Voor ieder jaar dat u geen autoschade heeft gereden krijgt u namelijk een korting op uw verzekering, deze jaren noemen we schadevrije jaren. Wanneer u autoschade claimt verliest u schadevrije jaren en hierdoor verliest u ook de opgebouwde premiekorting.

Bonus-malus ladder

Voor iedere schade die u claimt valt u gemiddeld 4 tot 6 treden terug op de bonus-malus ladder. De bonus-malus ladder is een systeem wat bedacht is om bestuurders te belonen voor schadevrij autorijden. Als u terugvalt op de bonus-malus ladder heeft dit een negatief gevolg voor uw no-claimkorting. U ontvangt namelijk minder korting op uw premie waardoor de kosten snel op kunnen lopen. In veel gevallen is het verliezen van de no-claimkorting op langere termijn duurder dan het zelf betalen van de autoschade. Daarbij houden verzekeraars geen rekening met de grootte van uw autoschade wanneer u die claimt. Claimt u een kleine kras, dan zakt u dus net zo veel op de bonus-malus ladder als wanneer u bijvoorbeeld een volledige nieuwe voorbumper op uw auto moet laten plaatsen.

Autoschade zelf betalen

Wanneer er geen tegenpartij is, u de schade zelf hebt veroorzaakt of u te maken heeft met een relatief kleine autoschade dan kunt u dit in de meeste gevallen het beste zelf betalen. Wij hanteren hier de volgende vuistregel voor: niet claimen wanneer het schadebedrag minder dan €600,- is. Als het bedrag lager is dan €600,- euro, dan is het vaak op langere termijn voordeliger om de autoschade zelf te betalen. Met onze budget formule FixEasy bieden wij schadeherstel voor particulieren, waarbij u maar liefst 25% minder betaald voor autoschade in vergelijking met andere professionele aanbieders. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.

 


Eerste hulp bij autoschade. Wij hebben antwoord op al uw vragen. Check de FAQ>>