Autoverzekering: hoe werkt het eigen risico

06 May 2021

In sommige gevallen moet u bij de autoverzekering uw eigen risico betalen bij schade. Het eigen risico is een bepaald bedrag van de schade die u zelf dient te betalen. Er zijn ook autoverzekeringen waarbij u helemaal geen eigen risico betaalt. In de meeste gevallen ligt het eigen risico tussen de €100 en €150 euro per maand. Autoverzekeringen geven vaak bij een hoger eigen risico korting op uw maandelijkse premie. Voor veel automobilisten is het daarom aantrekkelijk om te kiezen voor een hoog eigen risico.  

Wanneer moet u eigen risico betalen?

U betaalt alleen eigen risico als u schade heeft aan uw eigen auto. Wanneer u schade heeft veroorzaakt aan een andere auto hoeft u geen eigen risico te betalen. Er kan ook sprake zijn van een eigen risico bij een WA beperkt casco en een WA volledige casco verzekering. Een WA verzekering dekt alleen schade die u toebrengt aan anderen en kent daarom geen eigen risico. 

U betaalt het eigen risico altijd per schade die u claimt. Bij een nieuw gemelde schade betaalt u het eigen risico opnieuw, houd hier rekening mee.   

Hoogte van het eigen risico

U kunt zelf de hoogte van het eigen risico bepalen. Als u zelf wat geld achter de hand heeft voor eventuele schades, kunt u ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Hierdoor bent u maandelijks een stuk goedkoper uit met de verzekering. Bij sommige verzekeraars kunt u het eigen risico ‘afkopen’. U betaalt dan meer premie voor uw verzekering, maar krijgt dan wel alles uitgekeerd bij schade. Meestal kan dit alleen voor de zogenaamd all-risk schades. Het is niet bij alle verzekeraars mogelijk uw eigen risico af te kopen. 

Bij sommige verzekeraars kunnen jongeren een hoger eigen risico krijgen. Volgens de statistieken hebben jongeren namelijk vaker autoschade. Dit is de reden dat verzekeraars kunnen besluiten dat het eigen risico bij jongeren verhoogd wordt. Dit is handig om te weten wanneer u uw auto wel eens aan uw kinderen uitleent. Het eigen risico kan namelijk voor jongeren wel honderden euro’s verschillen.


Eerste hulp bij autoschade. Wij hebben antwoord op al uw vragen. Check de FAQ>>