Rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen

06 May 2021

Stelt u zich voor, u heeft schade aan uw auto door een andere weggebruiker. Uw auto is goed verzekerd en die van de tegenpartij ook. Toch kan uw eigen autoverzekeraar niks voor u betekenen. Dit lijkt misschien vreemd, maar dit kan ook u overkomen wanneer u WA- of beperkt casco verzekerd bent. Bij deze type verzekeringen bent u namelijk alleen verzekerd voor schade du u bij een ander veroorzaakt, en niet andersom. In dit geval moet u de schade verhalen bij de verzekeraar van de ander. Een rechtsbijstandverzekering kan u hierbij helpen.

Wat is een autorechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering maakt het voor u makkelijk om schade te verhalen. Het verhalen van autoschade is, zoals u wellicht weet, een ingewikkeld proces. Er zitten veel regels aan verbonden en er zijn vaak meerdere partijen betrokken. Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering afsluit bij uw autoverzekering betaalt u een paar euro per maand aan deze extra verzekering. U krijgt via uw verzekeraar een schade-expert of advocaat indien nodig. De kosten van deze hulp zijn vergoed tot €37.500 euro.

De voordelen van een rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering wordt u geholpen door juridische deskundigen in zowel binnen- als buitenland bij de volgende zaken: 

  • Het verhalen van materiële schade aan uw auto en eventuele aanhangwagen
  • Het verhalen van letselschade bij u en uw passagiers
  • Een conflict met de merkdealer bij de koop, verkoop of het onderhoud van uw auto 

Let wel op, wanneer u all-risk verzekerd bent, bent u al gedekt voor schade aan uw auto door een ander. Toch kan een rechtsbijstandverzekering voor u nog aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld voor conflicten met de merkdealer en het verhalen van letselschade bij uzelf en uw passagiers.


Eerste hulp bij autoschade. Wij hebben antwoord op al uw vragen. Check de FAQ>>