Veilig herstel is geen vanzelfsprekendheid!

10 Feb 2023

Veilig naar de volgende plaats van bestemming rijden met onze auto. We gaan er gewoon vanuit dat we daar zonder zorgen arriveren. Veilig onderweg, kunnen we daar zo zorgeloos vanuit gaan? Is de auto wel veilig? Doen de technieken en functies die in het voertuig zitten ook daadwerkelijk wat ze beloven?

In het dagelijks leven vertrouwen we op onze zintuigen. Ze helpen ons veilig van A naar B, en werken als één systeem. Valt er ongemerkt één zintuig uit, dan kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Ditzelfde geldt voor de ADAS-systemen en gekoppelde sensoren en camera's in een voertuig. Alleen samen, en in goede conditie, zorgen ze voor veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers. Het is dus een zeer verantwoordelijke taak als het aankomt op de reparatie van ADAS-systemen.

Eerder hebben we het al gehad over de complexiteit van ADAS. Vaak heeft men het over een ADAS-systeem maar dit is niet correct. Door de hoeveelheid sensoren en radars zijn het dus ADAS-systemen. Deze systemen zijn ontwikkeld om de bestuurder van een voertuig te helpen bij het uitvoeren van zijn of haar taak. De systemen kunnen de bestuurder informeren, de rijtaak gedeeltelijk overnemen van de bestuurder of ingrijpen tijdens een kritieke situatie (bijvoorbeeld om een botsing te voorkomen). ADAS zijn ontworpen om het besturen van een voertuig veiliger te maken voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers en comfortabeler voor de bestuurder. ADAS-systemen zijn in te delen in:

  • Camerasystemen bijvoorbeeld voor rijstrookassistentie
  • Radarsystemen bijvoorbeeld voor adaptieve cruise control

De juiste werking van rijhulpsystemen zijn, net als bij onze zintuigen, essentieel voor onze veiligheid. Bij schadeherstel van deze systemen draait het om het besef van de risico's, nauwkeurigheid en volledige aandacht voor de werkzaamheden. Om te borgen dat onze medewerkers veilig hun werkzaamheden uitvoeren volgen ze de gedragstrainigen van AutoTechPoint. In samenwerking met gedragspsychologen is een uniek programma ontwikkeld gericht op gedragsbeïnvloeding, gebruikmakend van serious gaming en e-learning. Het traint de hersenen, verbetert de waarneming en bewustwording. Hierdoor voldoen wij als autoschadeherstelbedrijf aan onze zorgplicht en zorgen we ervoor dat onze medewerkers bewust en bekwaam autoschades met complexe techniek herstellen.


Eerste hulp bij autoschade. Wij hebben antwoord op al uw vragen. Check de FAQ>>