Auto total-loss

Heeft u een ernstig ongeval gehad en is uw auto dusdanig beschadigd dat u er eigenlijk niet meer in kunt rijden? In de meeste gevallen wordt uw auto total loss verklaard. Uw auto wordt total loss verklaard als herstel niet meer mogelijk is of al de herstelkosten te hoog zijn. Voor schade aan uw auto waarbij de herstelkosten hoog worden ingeschat wordt er een expert ingeschakeld. De expert kan worden ingeschakeld door de verhaalservice, uw verzekeraar of de verzekeraar van de tegenpartij. De expert is een onafhankelijke partij die geen belang heeft bij de uitkomst van de expertise. Wilt u meer weten over de verschillende soorten total loss en de stappen die u hierna dient te ondernemen? Wij helpen u verder.

Economisch of technisch total loss

Er bestaan twee soorten total loss, technisch- en economisch total loss. Technisch total loss betekend dat uw auto na een ongeval dusdanig beschadigd is dat de auto niet meer goed hersteld kan worden. De restwaarde van de auto is in dit geval erg laag. Uw verzekeraar betaalt u de dagwaarde van uw auto, dat is de waarde van de auto vóór het ongeval.

Als uw auto economisch total loss is, dan is de schade aan uw auto groter dan de waarde van uw auto. U kunt de auto wel laten repareren, maar dat heeft eigenlijk geen zin. Als u de schade meldt, stuurt de verzekeraar een schade-expert bij u langs. Deze expert stelt twee bedragen vast. Allereerst de dagwaarde van de auto, dus de waarde van de auto vóór het ongeval. En vervolgens de restwaarde, de waarde van de auto na het ongeval. Als het bedrag waarmee de waarde van uw auto verminderd, hoger is dan het schadebedrag, dan wordt uw auto economisch total loss verklaard.

Auto total loss verklaard: wat nu?

Als uw auto technisch total loss is verklaard heeft u geen keuze. Uw auto kan en mag dan niet meer gebruikt worden. U moet afstand doen van de auto door deze te verkopen voor de restwaarde. De opkoper zal u als eigenaar vrijwaren, u ontvangt het zogeheten vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u de verzekering beëindigen en zal de wegenbelasting stopgezet worden. Wanneer uw auto economisch total loss is verklaard heeft u keuze in de afwikkeling. Er zijn 3 opties waar u uit kunt kiezen: 

  1. Met de auto blijven rijden; ondanks de schade is uw auto nog steeds goed bruikbaar, u kunt met de schade rijden.
  2. Gedeeltelijk schadeherstel of herstel met gebruikte onderdelen; u wilt de schade laten herstellen, maar niet alles of u maakt gebruik van gebruikte onderdelen.
  3. Verkopen van de auto; u verkoopt de auto voor het hoogste bod aan een opkoper en u gaat op zoek naar een andere auto.

Wat krijgt u vergoed bij total loss?

Afhankelijk van hoe uw voertuig is verzekerd kunnen de afspraken over wat er met uw auto, die total loss is verklaard moet gebeuren, nogal verschillen. Bekijk uw polisvoorwaarden om te achterhalen wat er wordt vergoed, of u verplicht bent te herstellen en of dat u verplicht bent afstand te doen van uw auto indien deze total-loss is verklaard.

Bent u niet verzekerd voor de schade, maar is uw schade wel verhaalbaar op een tegenpartij? Als uw auto economisch total loss is, kunt u het verschil in dagwaarde en restwaarde claimen. U heeft vervolgens zelf de keuze wat u met dit bedrag gaat doen. In Nederland geldt geen reparatieplicht. Tijdens het herstellen van de schade kunt u gebruikmaken van vervangend vervoer. De kosten van de huurauto kunt u verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. 

Schade herstellen? Möller bellen!

Heeft u een ernstig ongeval gehad en is uw auto in slechte staat? Laat uw auto beoordelen door een schade-expert. Is uw auto economisch total loss verklaard? U kunt ervoor kiezen om uw auto (deels) te laten herstellen bij een van onze vestigingen. Wij geven u graag passend advies voor uw situatie. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met een Möller schade adviseur. Wij helpen u van harte verder.

Neem contact op 

Eerste hulp bij autoschade. Wij hebben antwoord op al uw vragen. Check de FAQ>>